Poczta twitter

Dodaj do ulubionych

Rekrutacja 2016/2017 (klik)

20 02
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut) 2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie) 6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie) 7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie) 8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie) 9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie) 12. Dwutlenek siarki 13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie) 14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)  

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

JADŁOSPIS

18.07.2016, PONIEDZIAŁEK

  • Śniadanie: Chleb z masłem, twarożkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem, zupa mleczna z makaronikiem, herbatka (1,7)
  • I obiad: Rosół drobiowy z zacierką i zieleniną, pieczywo, BRZOSKWINIA
  • II obiad: Ziemniaki z koperkiem, filet z kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym, fasolka szparagowa, sok wiśniowy (1,3,7)
19.07.2016, WTOREK
  • Śniadanie: Chleb graham z masłem, szynką konserwową, sałatą i pomidorem, kawa na mleku, herbatka   (1,7)
  • I obiad: Zupa barszcz czerwony na wywarze warzywnym, pieczywo, KUKURYDZA GOTOWANA  (1,7,9)
  • II obiad: Ryż gotowany na mleku z koktajlem jagodowym, kompot wieloowocowy (1,7)
20.07.2016, ŚRODA
  • Śniadanie: Chleb z masłem, serem żółtym, rzodkiewką i szczypiorkiem, kasza manna na mleku, herbatka (1,7)
  • I obiad: Zupa jarzynowa na wywarze warzywnym, Pieczywo, JABŁKO  (1,7,9)
  • II obiad: Kasza jęczmienna, gulasz z szynki wieprzowej, ogórek kiszony, galaretka do picia  (1,7)
21.07.2016, CZWARTEK
  • Śniadanie: Chleb graham z masłem, schabem pieczonym, ogórkiem zielonym i papryką, kakao na mleku, herbatka (1,7)
  • I obiad: Zupa ogórkowa na wywarze warzywnym, pieczywo, NEKTARYNKA (1,7,9)
  • II obiad: Kluski śląskie z cebulką i boczkiem, surówka z kapusty czerwonej, kompot wieloowocowy (1,3,7)
22.07.2016, PIĄTEK
  • Śniadanie: Chleb z masłem, makrelą wędzoną w pomidorach i cebulką, herbatka z cytryną(1,4,7)
  • I obiad: Zupa ziemniaczana na wywarze warzywnym, Pieczywo, BUDYŃ WANILIOWY (1,9)
  • II obiad: Makaron penne z sosem bolońskim z pomidorami, pieczarkami i kukurydzą, kompot wieloowocowy (1,3,7)
25.07.2016, PONIEDZIAŁEK
  • Śniadanie: Chleb razowy z masłem, serkiem Almette, rzodkiewką i szczypiorkiem, płatki kukurydziane na mleku, herbatka  (1,7)
  • I obiad: Zupa brokułowa na wywarze warzywnym, Pieczywo, NEKTARYNKA (1,7,9)
  • II obiad: Ziemniaki z koperkiem, kotleciki mielone wieprzowe, mizeria z ogórków zielonych, kisiel do picia (1,3,7)
26.07.2016, WTOREK
  • Śniadanie: Chleb z masłem, wędlinką z kurczaka (pow.70%), sałatą i pomidorem, Kawa na mleku, herbatka (1,7)
  • I obiad: Zupa kapuśniak na wywarze warzywnym, Pieczywo, GRUSZKA (1,9)
  • II obiad: Pankejki serowe polane musem owocowym, Kompot wieloowocowy (1,3,7)

27.07.2016, ŚRODA

  • Śniadanie: Chleb z masłem, serem żółtym, ogórkiem i szczypiorkiem, płatki owsiane na mleku, herbatka (1,7)
  • I obiad: Zupa grochowa na wywarze warzywnym, Pieczywo, ARBUZ (1,9)
  • II obiad: Ziemniaki z koperkiem, schab duszony w sosie własnym, surówka z buraczków czerwonych, Sok owocowy(1,7)

28.07.2016, CZWARTEK

  • Śniadanie: Chleb graham z masłem, kiełbasą żywiecką (pow.70%), pomidorem i szczypiorkiem, Kawa na mleku, herbatka (1,7)
  • I obiad: Zupa pomidorowa na wywarze warzywnym z ryżem, Pieczywo, BANAN (1,7,9)
  • II obiad: Pierogi ruskie z cebulką i tłuszczykiem, polane śmietaną, napój malinowo-miętowy (1,7)
29.07.2016, PIĄTEK
  • Śniadanie: Chleb z masłem, dżemem i miodem, mleko, herbatka (1,7)
  • I obiad: Zupa krupnik na wywarze warzywnym, pieczywo, JABŁKO  (1,7,9)
  • II obiad: Ziemniaki z koperkiem, ryba dorsz w warzywach „po grecku”, galaretka do picia (1,3,4,7)